Placuszki bananowe bezglutenowe.
Jesteś alergikiem, nie możesz spożywać glutenu ale chcesz zjeść urozmaicone śniadanie, czy deser? Placuszki bananowe bezglutenowe, są dla ciebie.
Dodatkowo zjesz pożywne śniadanie, bogate w witaminy, których dostarczą ci banany, a energia znajdująca się w nich, wystarczy ci na kilka godzin.
Potrzebne ci będą banany, jajka, mąka ryżowa, odrobina miodu i proszku do pieczenia bezglutenowego. Wszystkie składniki należy połączyć z pokrojonymi w kostkę bananami, a następnie formujemy małe placuszki i smażymy na patelni z niewielką ilością masła. Gotowe placuszki możemy oprószyć cukrem pudrem, nie jest to jednak konieczne.
Tak sporządzone śniadanie, zapewni uśmiech na niejednej twarzy ale i poczucie sytości oraz dobry start na dzień.
Dzisiaj coraz więcej osób jest uczulonych na gluten. Gluten są to bowiem białka, które odnajdziemy w ziarnach zbóż, do których zaliczamy pszenicę, jęczmień, żyto, orkisz, durum, itp. oraz produktach wysoko przetworzonych, nawet wędlinach. Jego spożywanie, dla alergików może skończyć się odniesieniem poważnych skutków zdrowotnych, w postaci zaniku kosmków jelita cienkiego, anemii, a nawet krzywicy.
Najczęściej niestety wrażliwe na gluten są dzieci, u których nietolerancja na gluten może objawić się biegunką, wzdęciami brzucha, chudnięciem, zaburzeniem wzrostu, a także zmianami skórnymi, zapaleniem stawów, bólami głowy, czy wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Tak jak w przepisie na placuszki bananowe, została użyta mąka ryżowa, tak w codziennej diecie, na szczęście można odnaleźć bogate w witaminy zamienniki glutenu. Możemy je odnaleźć w ryżu, kukurydzy, gryce, prosu, czy roślinach strączkowych.
W diecie bezglutenowej na pewno dużą rolę będą odgrywały warzywa i owoce ale także ryby i mięso. Spożywanie diety bezglutenowej przynosi wiele korzyści. Po pierwsze jemy zdrowiej, po drugie ograniczamy w ten sposób spożywanie produktów wysoko przetworzonych i tego złego glutenu.