Kamienie naturalne jako trwały materiał na blaty kuchenne i łazienkowe. Blaty granitowe – elegancja i uniwersalność
Kuchnia to przestrzeń, w której spędzamy dużo czasu. Ważne jest, aby zorganizować ją w taki sposób, aby służyła nam zarówno praktycznie, jak i wizualnie. Niektórzy wolą, gdy kuchnia jest przytulnym miejscem kojarzącym się z domem rodzinnym. Emanuje ciepłem, zapachami przygotowywanych potraw i pieczonego ciasta. Inni skłaniają się ku bardziej nowoczesnemu stylowi, który charakteryzuje się przede wszystkim minimalizmem i nowoczesnością.
Niezależnie od tego, który trend wybierzemy, musimy zdecydować, z jakich materiałów wykonamy powierzchnie użytkowe, ponieważ projektując kuchnię, większość z nas zakłada, że będziemy z niej korzystać na co dzień. Żadna kuchnia, w której przygotowuje się posiłki nie może obejść się bez porządnego blatu. Doskonałym materiałem do wykonania blatu kuchennego jest kamień naturalny. Spośród różnych kamieni dostępnych na rynku, granit jest jednym z najbardziej popularnych.
Granit to dobry materiał na blat kuchenny. Ten kamień ma wiele zalet w porównaniu z innymi materiałami, takimi jak laminat czy nawet blaty drewniane. Po pierwsze, granit jest wyjątkowo trwały i odporny na zarysowania i ścieranie wynikające z codziennego używania noży lub innych ostrych przedmiotów w kuchni (krojenie warzyw, krojenie chleba). Granit ma jeszcze jedną zaletę – często podczas długotrwałego kontaktu z wodą (mycie naczyń), granit nie chłonie wody.
Pochodzenie granitu
Granit jest wykorzystywany jako materiał budowlany od tysięcy lat i był używany na wiele różnych sposobów na przestrzeni dziejów. Po raz pierwszy został odkryty w Grecji około 600 roku p.n.e. przez starożytnych Greków, którzy poszukiwali złota. Odkryli oni, że kiedy wydobywali granit, znajdowali pod nim złoto. To doprowadziło ich do przekonania, że granit zawiera złoto i dlatego był tak drogi w tamtych czasach. Granit jest wydobywany z ziemi w dużych blokach. Następnie tnie się go na płyty, poleruje i stosuje jako blaty i inne powierzchnie.
Granit jest skałą krystaliczną składającą się głównie ze skalenia i kwarcu z mniejszymi ilościami miki, amfiboli i innych minerałów. Ten skład mineralny zazwyczaj nadaje granitowi czerwony, różowy, szary lub biały kolor z ciemnymi ziarnami mineralnymi widocznymi w całej skale. Niektóre granity zawierają więcej kwarcu niż inne; są one klasyfikowane jako “bogate w kwarc”. Granity te mogą mieć bardzo jasną powierzchnię ze względu na obfitość jasnego kwarcu.
Właściwości i zalety blatu granitowego
Blat granitowy jest jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań dla blatów kuchennych. Piękno tego naturalnego kamienia doskonale nadaje się do tworzenia eleganckich i wyrafinowanych środowisk, ale także praktyczne dzięki swojej odporności i łatwości konserwacji. Różnorodność kolorów i wzorów pozwala na tworzenie mniej lub bardziej oryginalnych kuchni, w zależności od osobistych upodobań, ale zawsze charakteryzujących się niepowtarzalnym stylem i nigdy nie banalnych.
Dostępny jest szeroki wachlarz kolorystyczny blatów granitowych, od białego do czarnego, przechodząc przez czerwony, zielony, żółty i brązowy; możliwe jest wybranie spośród wielu różnych odcieni, nawet jeśli mamy tendencję do preferowania ciemniejszych, takich jak czarny lub ciemnoszary.
Blaty granitowe są nie tylko piękne, ale również bardzo odporne: ten naturalny kamień jest znany ze swojej wielkiej wytrzymałości, co czyni go idealnym do stosowania w środowiskach, w których występuje intensywne użytkowanie, takich jak te w kuchniach. Oprócz tego, mają wysoką odporność na wysokie temperatury i są ognioodporne, dzięki czemu można stawiać gorące garnki bezpośrednio na jego powierzchni bez ryzyka jej uszkodzenia.
Istotną zaletą blatów kuchennych wykonanych z granitu jest to, że są łatwe do utrzymania w czystości.
Wykonanie blatu granitowego w praktyce
Do zrobienia blatu kuchennego, wykonanego z granitu, z reguły używa się płyt kamiennych, których grubość trzeba dopasować pod obecność otworów w powierzchni. Jeśli w blacie wykorzystuje się otwory, takie jak te na zlew czy kuchenkę – płyta powinna mieć grubość 3cm. Jeżeli powierzchnia blatu jest pozbawiona otworów, wartość ta może być mniejsza i wynosić około 2cm. Nie powinno się jednak schodzić poniżej tej wartości, ponieważ płyta może stracić swoje właściwości i znacząco straci na jakości.
Co w przypadku gdy chcemy uzyskać podobny efekt wizualny i jakościowy, ale zależy nam na obniżeniu ceny? Możemy wybrać płytę wykonaną z materiału, jakim jest konglomerat kwarcowy. Sposób montażu jest bardzo podobny, z tym, że grubość płyt, niezależnie od obecności otworów, może wynosić 2cm. To dobry rodzaj zamiennika płyt granitowych, który również sprawdzi się w naszym domu, w każdej aranżacji. Obecnie często zauważa się użycie konglomeratu jako zamiennika granitu.
Artykuł powstał przy współpracy z zakładem kamieniarskim Fabryka Kamienia KMX https://schody-granitowe-kmx.pl/