Aromatyczne medaliony z indyka w sosie własnym
Mięso z piersi indyka, doskonale nadaje się do wielu potraw. Doskonale się ono łączy się z różnymi smakami, dlatego też delikatne mięso z indyka może być inspiracją do wielu przepisów. Aromatyczne medaliony z indyka w sosie własnym to danie wyjątkowo proste oraz szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Mięso z indyka jest bardzo soczyste oraz aromatyczne. Medaliony z indyka podane z surówką lub buraczkami sprawią, że obiad będzie bardzo smaczny i niezbyt wymagający.
Składniki na medaliony z indyka
- około 500 g mięsa z piersi indyka – 5-8 medalionów z indyka
- 2-3 łyżki klarowanego masła
- sos sojowy jasny
- mąka do zagęszczenia sosu
- pieprz oraz sól
- liście laurowe oraz ziela angielskie
Sposób przygotowania
Medaliony z indyka, to nic innego jak pierś z indyka pokrojona na mniejsze kawałki (źródło informacji), przypominające swym wyglądem małe medaliony. Tak więc, pierś z mięsa indyka -około 500 g, kroimy na mniejsze kawałki- około 5-8 kawałków- medalionów. Medaliony z indyka nacieramy solą oraz pieprzem z obydwóch stron. Zostawiamy na kilka minut. W tym czasie nagrzewamy patelnię oraz wrzucamy masło klarowane. Po odpowiednim nagrzaniu patelni, na rozgrzane masło kładziemy medaliony z indyka. Mięso obsmażamy z obydwóch stron na złocisty kolor.
W czasie, gdy obsmażamy indyka, przygotowujemy sos do medalionów. W garnku zagotowujemy wodę. Woda musi delikatnie zakrywać mięso po wrzuceniu do garnka. Do wody dodajemy: 2-3 liście laurowe (wszystko zależy od naszego upodobania, może być więcej lub mniej, podobnie zresztą jest z zielem angielskim), 3-4 ziela angielskie oraz łyżka sosu sojowego jasnego. Gdy woda się zagotuje, a medaliony nabiorą złocistego koloru, przekładamy je do wrzącej wody z przyprawami.
Medaliony razem z przyprawami gotujemy około 40-50 minut na średnim ogniu. Mięso musi być mięciutkie. Między czasie musimy pilnować, żeby woda się nie wygotowała i nie przypaliło nam się mięso. Jak tylko stwierdzimy, że mamy za mało wody, można nieco dolać. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką. Około jednej łyżki mąki mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy bardzo powoli do naszego garnka z mięsem i sosem. W tym czasie mieszamy ciągle sos, aby nie powstały nam grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.
Po przygotowaniu medalionów z indyka w sosie własnym, warto zabrać się za przygotowanie surówki lub sałatki oraz puree ziemniaczanego. Oczywiście jest to kwestia gustu, jednak najlepiej medaliony z indyka podawać właśnie z ziemniakami wraz z dodatkiem surówki lub buraczków.